keerwanden palissade keerwand palissades
Vraag een vrijblijvende offerte

Een palissade of keerwanden

Bent u als aannemer op zoek naar een gepaste oplossing om hoogteverschillen in een tuin te overbruggen? Dan kan u kiezen voor een palissade of voor keerwanden. Of misschien wil u wel bewust verschillende niveaus creëren in een tuin - met een zonneterras, een zwembad, een stukje speelgazon voor de kinderen, … Ook dan bieden palissades en keerwanden de juiste oplossing. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen beide? En hoe worden ze juist geplaatst? E.L.S. Garden uit Laakdal vertelt u er meer over.

 

Het verschil tussen keerwanden en een palissade

Zowel keerwanden als een palissade hebben tot doel om aarde of water tegen te houden in geval van een niveauverschil. Maar wat is juist het verschil tussen beide? Wanneer men het heeft over keerwanden worden daar meestal grote, betonnen platen mee bedoeld die men naast elkaar plaatst. U kan onder andere kiezen voor betonnen prefab keerwanden welke voorzien zijn van een voet. Maar er bestaan niet enkel betonnen keerwanden: ook een rij aaneensluitende, in de grond geslagen palen of blokken kan dienst doen als keerwand. In dit opzicht zal men echter eerder spreken van een palissade. Deze kan zowel bestaan uit beton als uit hout of een ander materiaal. Het verschil tussen palissades en keerwanden ligt dus vooral in het uitzicht, terwijl hun doel hetzelfde is: niveauverschillen opvangen óf net creëren.

 

Een palissade of keerwanden plaatsen

Zowel een palissade als een keerwand is dus ideaal om hoogteverschillen op te lossen, maar ze kunnen ook puur esthetisch gebruikt worden om bijvoorbeeld een scheiding te creëren. Hoe dan ook: het doel waarvoor ze gebruikt worden zal mee bepalen hoe de palissade of de keerwanden geplaatst moeten worden. Worden ze effectief gebruikt als keerwand om water of aarde tegen te houden, dan moeten ze zeker voor 1/3de tot 1/2de in de grond steken. Anders zal de druk te groot worden en de keerwand omver duwen. Gebruikt u de palissade of keerwanden puur als muurtje voor meer esthetische doeleinden, dan is het voldoende om ze voor 1/4de tot 1/3de in de grond te graven. Om het geheel nog steviger te maken worden trouwens zowel keerwanden als palissades meestal verankerd in een flinke laag stabilisé.

 

Advies over een palissade of keerwanden

Zo ziet u maar: keerwanden en palissades kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Voor elke toepassing vindt u bij groothandel E.L.S. Garden (in de provincie Antwerpen) een palissade of keerwand in de juiste maat en vorm. Bovendien kan u bij ons ook altijd rekenen op persoonlijk advies op maat van uw project. Meer weten? Aarzel niet en contacteer ons op 013/29.29.43 of via info@els-garden.be!